سماور ذغالي همانطور که از نامش هم برميآيد با سوخت ذغال کار کرده و در نهايت هم محصول آن، چاي ذغالي با عطر و طعمي خاص و ويژه است. اين وسيله در حال حاضر بيشتر جنبهي تزئيني و کارکرد دکوري دارد اما هنوز هم کساني هستند که سرسختانه طرفدار چاي زغالياند و ترجيح ميدهند طريقهي استفاده از سماور زغالي برنجي را بدانند. در اين مطلب به بررسي نحوهي کار و روشن کردن سماور ذغالي، ويژگيها و ساختار اين وسيلهي اعجاب انگيز ميپردازيم.
براي دانستن نحوهي کار با سماور زغالي لازم است در ابتدا اجزاي سماور را به طور کامل و جزئي بشناسيم و با کارکرد هرکدام از اجزا آشنايي مختصري پيدا کنيم.
ورود سماور ذغالي به ايران مربوط به عصر قاجار و زمانيست که امپراطوري فرانسه آن را به عنوان هديه براي ناصر الدين شاه قاجار، فرستاد. از آن زمان کم کم علاقه به اين وسيله در مردم ايران شکل گرفت و حضور سماور زغاليدر خانه، ديگر تنها منحصر به خانوادههاي اشرافي و ثروتمند نبود؛ چرا که تبديل به وسيلهاي رايج در خانهها شده بود و احتمالا به علت محبوبيت چاي در ايران بود که طرفداران زيادي پيدا کرد و افراد معمولي هم ميتوانستند آن را خريداري کنند.
روشن کردن سماور زغالي، کار سختي نيست. به اين منظور بايد مقداري زغال را از قبل آماده کرده و در حالت شعله ور قرار دهيد و يا در حالتي که ذغالها در آتشدان سماور زغالي هستند، سماور را روشن کرده و صبر کنيم تا آب درون مخزن به جوش بيايد.
يکي از روشهاي روشن و شعله ور کردن زغالهاي سماور، استفاده از شعلهاي از اجاق ديگر است. براي اين منظور لازم است پايهي سماور را جدا نموده و روي شعلهاي روشن از هر اجاقي قرار دهيد، براي اين کار ميتوانيد از گاز پيک نيک هم استفاده کنيد، بايد مدتي زمان داده تا ذغالها روشن شده سپس آنها را با انبري برداشته و روي پايه سماور بگذاريد.
روش ديگر روشن کردن سماور و به جوش آوردن آب سماور، کمک گرفتن از آتش زنهي سماور است. در اين روش ديگر احتياجي به جداسازي پايه از سماور نيست؛ تنها بايد ذغالها را در آتشدان سماور قرار داده و کمي مادهي آتش زنه از طريق تنوره در درون آن بريزيد؛ در نهايت با کمک يک فندک يا کبريت آنها را روشن کنيد.
روشي ديگر هم وجود دارد و آن اين است که ذغالها را کاملا جدا و خارج از سماور شعله ور کنيد در نهايت با برداشتن در سماور زغالي برنجي، زغالها را از راه تنوره به درون آتشدان بريزيد.
در آخر به نکاتي در باب استفاده از سماور زغالي اشاره ميکنيم که ديگر هيچ مشکلي در روشن کردن و تهيه چاي ذغالي نداشته باشيد.
زماني که سماور ذغالي را با استفاده از آتشزنه روشن ميکنيد، دقت کنيد که آتش زنه در آب درون مخزن سماور نريزد و چاي شما را آلوده نکند.
در استفاده از سماور ذغالي، بهتر است زود به زود با کمک خاکسترگير سماور، تمامي مواد زائد و خاکسترها را جمع آوري نماييد.
از حرارت توليد شده توسط سماور ذغالي ميتوان در جهت گرم کردن غذاهاي ديگر هم استفاده کرد، البته حواستان باشد که ظرف خيلي بزرگ و يا حجيمي را روي آن قرار ندهيد.
درباره این سایت